
Snakkehjørnet – om vanskelige følelser
Nyhetsbildet er for tiden sterkt preget av krigen mellom Ukraina og Russland. Voksne rundt barna er opptatt av dette, og barn helt ned i barnehagealderen får med seg hva som skjer.
Barna ser reportasjer i nyhetene, forsider på avisene og overhører samtaler mellom voksne og andre barn. Det er viktig at barn får muligheten til å snakke om noe som potensielt kan være skremmende for dem. Slike samtaler kan gjerne inngå som tema i et Snakkehjørnet. Som ansatt i barnehagen bør man kanskje ikke ta initiativ til samtaler som kan være vanskelig, men være til stede, lytte og støtte barn når de ser det er behov. Dersom barna er opptatt av krigen, har barnehagen ansvar for å legge til rette for samtaler. Når barn får dele sine tanker og følelser med trygge voksne, kan muligheten reduseres for at de selv lager bilder som ikke stemmer overens med virkeligheten. Slike tanker kan føre til mye anst og uro hos barn og det er derfor særlig viktig at de møter ansatte som kan gi dem den tryggheten de trenger.
Foreldrene er de viktigste samarbeidspartnerne for barnehagene også i denne sammenhengen. Foreldresamarbeidet må være preget av en åpen og trygg dialog for å legge til rette for at barna følges opp dersom de blir urolige eller bekymret for noe de har hørt i barnehagen.
Tips
-
I denne filmen forteller dosent i pedagogikk fra DMMH Vibeke Glaser om hvordan foreldresamarbeidet kan gjøres til barnets beste.
-
Utenlandssjef i Redd Barna, Nora Ingdal, delte på barnehage.no noen gode råd til hvordan man kan snakke med barn om krig.
1. Lytt til barnet
Vær tilgjengelig for spørsmål. Ikke tro at du vet hva barn lurer på - de har ofte et helt annet bilde av situasjonen enn vi voksne. Lytt til barnet før du snakker, og gi barnet rom til å spørre om ting han eller hun ikke forstår eller er engstelige for. Ta deg tid til barnets spørsmål, selv om du står opptatt med andre ting.
2. Ta hensyn til alder
Barn forstår ofte mer enn vi voksne tror. Små barn kan også engste seg over det de ser, hører eller opplever at voksne bekymrer seg over. Snakk ærlig og åpent, unngå vanskelige ord og gi kun informasjon som du selv kan stå inne for.
3. Snakk om løsninger
Barn som er redde trenger trygge voksne, som kan berolige og trøste dem. Fortell at det er de voksne som har ansvaret for å finne en løsning på konflikten, og at dette er noe det jobbes med hver eneste dag.
4. Snakk om flyktninger
Krig og konflikt betyr også at mange mennesker må flykte fra hjemmene sine. Snakk med barna om hva en flyktning er, og hvorfor millioner av mennesker i verden er flyktninger.
5. Støtt barnets initiativ
Barn som på en eller annen måte får anledning til å gjøre noe i forhold til krigen, vil ofte oppleve større grad av mestring og mindre frykt.
Voksne bør stimulere og støtte barn som ønsker å hjelpe. Barn kan lage basar eller innsamlingsaksjoner, eller du kan oppmuntre dem til å sende brev med oppfordringer om fred til egen og andres regjeringer.