Våren – en super kilde til utforskning, refleksjon og filosofi
Barn trives og utvikler seg best når de får utforske sine omgivelser sammen med andre, og hva er vel bedre enn å få gjøre det sammen med sin egen familie?
Vi er inne i en uvirkelig periode hvor hverdagen har endret seg mye for mange av oss, ikke minst for barn i barnehagealder. Vi har alle fått begrensninger i vår hverdag og det er mye av det vi vanligvis gjør som vi ikke kan gjøre akkurat nå. Heldigvis er dette også en tid da mange foreldre og barn har fått mulighet for å være mye sammen, og hvor de kan dele hverdagen med hverandre. Her kommer noen tips til aktiviteter som foreldre og barn kan gjøre sammen i egen hage eller i nærmiljøet.
Våren kommer med nytt liv…
og gir rom for nysgjerrighet, refleksjoner og filosofi. Man trenger ikke gå lenger unna enn i sin egen hage for å finne en verden som er i gang med å våkne til liv. Det spirer og gror, og nytt liv fødes. Vi vet at barn trives og utvikler seg best når de får utforske sine omgivelser sammen med andre mennesker, og hva er vel bedre enn å få gjøre det sammen med sin egen familie?
Småkryp, snegler, mark og biller kravler i disse dager frem, fuglene synger og bygger reder, egg skal legges og ruges frem, og blomster titter frem i grøftekanter og i blomsterbed. Det er alltid en fantastisk og spennende tid i barnehagen når verden våkner til liv etter vinterdvalen. Barn har gjerne stor interesse og engasjement for ulike småkryp og blomster, og det er mye spennende vi kan gjøre sammen på denne tiden.
Å utforske verden sammen med barn og se den gjennom barns øyne er utrolig meningsfullt, og jammen lærer man gjerne noe selv også. Det gir oss gjerne nye perspektiver både på livet og på verden rundt oss. Barn ser gjerne ting på andre måter, og det er interessant å høre hva de er opptatt av, hva de er nysgjerrige på, hva de undrer seg over og hvordan de tenker. En utforskende tilnærming til læring er også noe som verdsettes høyt i rammeplanen for barnehagen.
Å oppdage verden sammen
En utforskende tilnærming til læring vil si at vi som voksne kan delta i barnas undringsprosesser. Man trenger ikke sitte med noen fasit eller vite svaret på alle barnets spørsmål. Vi finner ut av det sammen. Vi oppdager verden sammen. Utenfor stuedøra finnes det nå en verden som holder på å våkne til liv. Bli med barna ut på en oppdagelsestur. Ta med spade og bøtte. De ivrigste forskerne har kanskje forstørrelsesglass hjemme også? Ipad, telefon eller fotoapparat kan gjerne også bli med på ut. Med utgangspunkt i småkryp og spirende liv er det mye man kan finne på.
Meitemark er spennende
Meitemark bruker å være interessant. Her er det mangt og meget å undre seg over. Først og fremst må vi finne noen. Hvor trives de best? Jord, sand eller gress? Det å studere meitemark åpner for spørsmål: Hva er foran og hva er bak? Har marken et ansikt? Hva spiser den og kan meitemarken gå på toalettet? Kan marken lage lyd? Hvor har den vært i vinter? Ligger den i dvale eller blir den født på våren? Når vi undrer oss sammen over ulike spørsmål, kommer vi gjerne på nye spørsmål. Har marken familie, hvor bor den, hvordan kommer den seg egentlig fremover? Kanskje kan vi finne mange meitemarker? Er de like eller er de forskjellige? Store? Små? Samme form og farge? Hvor kommer de fra?
Det er interessant å studere meitemarken i forstørrelsesglass. Mange detaljer kommer til syne. Vi kan også fotografere meitemarkene. Hvordan kan vi forresten vite vi om de smiler på bildet? Ipad og/eller telefon kan også gi mulighet for å søke opp noe av det som vi undrer oss over. Det vil kanskje bidra til enda flere spørsmål, som internett igjen kan hjelpe oss videre med. Her kan man for eksempel få vite at meitemarken puster gjennom huden. Kan vi få til det?
Dersom formiddagsmaten skal spises ute, så kan det kanskje være koselig å lese boka «Markepappas underlige reise» som er skrevet av Erling Næss og illustrert av Linda Stafne.
Markepappas underlige reise
Fra boka: «I et hus på Tyholt i Trondheim bor Pappa, Mamma, Mikkel, Andre og Tuva. Det er en fin dag, og barna leker ute i hagen. I samme hage, men under jorden, bor Markepappa, Markemammma, Markesøster og Markebror. Markepappa kryper opp til sandkassa for å hente litt sand til dessert. Men akkurat der sitter Mikkel og graver i sanden»
Her kan vi følge Markepappas utrolige reise rundt i Trondheim by, og hvordan han havner på de merkeligste og farligste steder mens han forsøker å komme seg hjem til familien sin på Tyholt igjen.
Boka kan jo også leses når man kommer inn igjen. Det kan være fint å avslutte turen med å lese sammen i sofaen. Eller man kan lage en plakat med barnas egne bilder av meitemarken, skrive ned det man vet om meitemarken eller det man har lært om den via internett og ved å studere den nærmere i forstørrelsesglasset. Kanskje man kan lage en egen bok også? Det er også mulig å lage bildebøker via Book creator. Book Creator kan brukes som en app for iPad eller gjennom nettleseren Chrome (finnes for alle plattformer). Den er helt gratis. Når boka er ferdig kan den lastes ned, deles eller lastes opp for å leses online, for eksempel av besteforeldre eller venner, slik at de også får vite noe om meitemarken. Leseren trenger da ikke ha appen, men bruker bare en vanlig nettleser på datamaskin, nettbrett eller mobil. Her finnes det mange muligheter.
Barn ønsker gjerne å ta med seg meitemarken hjem og kanskje inn også. Kan man det? Det er kanskje lurt å la meitemarken få leve ute i det fri. Den trenger å leve i fuktige forhold, og den er en av våre gode hjelpere. Den graver ganger som gjør at det kommer luft nedi jorden, noe som fører til bedre næring for plantene. Den er også mange fuglers favorittmat, men dette kan dere jo finne ut mer om selv når dere skal utforske meitemarken sammen.
Kanskje kan man bruke tiden til å lære seg en ny sang sammen også? Dette er en fantastisk fin sang å høre på mens man ligger på gresset og virkelig kjenner at nå er det vår: «Hysj, kan du høre gresset gro» fra Portveien 2 med Jarl Goli.
Utfordring
Å utforske vårblomster sammen. Her er det kanskje hensiktsmessig å ta utgangpunkt i den blomsten som bruker å komme tidlig på våren: leirfivelen. Eller er det hestehov eller Tussilago Farfara? Kjært barn har mange navn. Hvorfor er den egentlig gul og kan den spises? Alternativt finnes det mye annet spennende som kan utforskes i naturen nå. Lykke til!
Det å få gjøre hverdagslige aktiviteter sammen i en uvirkelig tid er godt for både små og store. Ta vare på hverandre!
Fremhevet bilde: Theophilos Papadopoulos, CC.2.0.
Bilde av mark: jchapiewsky, CC 2.0.
Bilde av leirfivel: Miljøpakken, CC 2.0.