Hopp til toppområde Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnområde Tekststørrelse tips

PC: Press ned CTRL og klikk på + (pluss) for å forstørre eller - (minus) for å forminske.

MAC: Press ned CMD og klikk på + (pluss) for å forstørre eller - (minus) for å forminske.

Skrivesenteret
Søk
  • Ressurser
  • Prosjekter
  • Kurs
  • Artiklar og hefte
  • Om oss
  • Våre publikasjoner
  • Kontakt
  • English
  • Barnehage
  • Barnetrinn
  • Ungdomstrinn
  • Videregående skole
Skrivesenteret
  • Barnehage
  • Barnetrinn
  • Ungdomstrinn
  • Videregående skole
Skrivesenteret
Ressurser
Naturen er en god arena for språklek
Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post
Jakt på bokstavar og tal Våren – en super kilde til utforskning, refleksjon og filosofi Miljøtur i barnehagen Natursti for hele familien Naturen er en god arena for språklek
Bokstavjakt ute i naturen Skogen som arena for språklek

Naturen er en god arena for språklek

Barnehagen skal inkludere friluftsaktiviteter og utelek i hverdagen.

Barn kan i samspill med andre få mange gode opplevelser, erfaringer og utviklingsmuligheter i barnehagens uterom. Barna lærer og tar i bruk det de erfarer gjennom leken. Leken skal være en arena for barnas utvikling og læring, og for sosial og språklig samhandling (Rammeplanen, 2017, s. 20 (bokmål | nynorsk). Med engasjerte voksne som ser muligheter til å finne på morsomme aktiviteter sammen med barna ute, legges det til rette for barns lek og språkutforsking. Utelek og uteaktivitet er en viktig del av barnekulturen som må tas vare på, uavhengig av geografiske og klimatiske forhold. Barna bør få impulser og inspirasjon til leken gjennom opplevelser i nærmiljøet. Ved å ta i bruk udefinerte materialer åpnes det opp for barns utforsking og lek med på en god måte. Fantasien og kreativiteten fremmes, og gode leke- og læringssituasjoner skapes sammen med barna. Ved å tenke at alt det materialet som inngår i en lek- og læringssituasjon virker inn på måter vi ikke helt kan forutse eller vite hvordan virker, kan vi også tenke oss at ansatte i barnehagen aldri helt kan planlegge hva som skal læres (Nyhus, 2016, s.101).

Mye av virksomheten til barnehagen foregår ute

Barnehagen skal være med på å skape helhetlige opplevelser og læringsarenaer for barna og legge til rette for at barna får muligheten til å utvikle seg ut i fra sine forutsetninger på best mulig måte. Det er viktig å gjøre barna oppmerksomme på det de ser rundt seg når de ferdes i uterommet. I følge rammeplanen (bokmål | nynorsk) skal personalet legge til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruke naturen som arena for lek, undring, utforsking og læring. De skal også gi barna tid og anledning til å stille spørsmål, reflektere og lage egne forklaringer. Barna skal også få mulighet til å delta i samtaler om det de har erfart og opplevd (Rammeplanen, 2017, s. 53). Dette krever at de voksne inkluderer friluftsaktiviteter og utelek i hverdagen, og at de motiverer og stimulerer barna til å ta i bruk alle sanser når de ferdes ute.

Barnehender som skriver i kladdebok

Barn er samlere

Barn elsker å samle på ting de finner ute på tur. Det kan være skjell, steiner, kongler eller kvister. Det å ta seg tid til å gjøre noe med disse skattene som barna finner, er også med på å vise barna verdien av det vi finner ute i naturen. Samtidig som det kan motivere og inspirere dem til å uttrykke seg gjennom ulike teksthendelser. Kanskje kan det bli en fin tekstskaping sammen barna? Eller kanskje kan det bli noen flotte malerier, tegninger eller tekster? Det er gøy å lage egne eventyrfigurer, og kanskje dikte nye eventyr og fortellinger med alt det spennende som man kan finne på tur. Det er fint å lage egne kasser, kroker eller rom hvor man systematiserer slike skatter i barnehagen, slik at barna kan leke, fabulere og undre seg når de tar i bruk disse materialene. Når personalet i barnehagen er oppmerksomme og ser verden gjennom barnas øyne, kan de lettere ta deres observasjoner og refleksjoner på alvor.

Illustrasjonsbilde

Å leke med bokstaver og ord

Det å få bearbeide opplevelser som man gjør seg ute i naturen, er en viktig del av barnas lærings- og forståelsesprosesser. Anerkjennelse og publisering av barnas uttrykk er med på å inspirere til å gå på jakt etter bokstavskatter og andre spennende ting neste gang de er på tur. Tenk å få skrive navnet sitt eller bokstaven sin med fine blåskjell, eller å få lov til konstruere små ord med pinner, steiner eller kongler som man selv har plukket. I følge rammeplanen skal personalet invitere til utforsking av både det muntlige- og det skriftlige språket. Barnehagen skal også bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst og stimulerer til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling (Rammeplan 2017, s. 48). Planetringen barnehage i Malvik kommune tar i bruk uterommet og tilbyr et mangfold av materialer som barna kan utforske og leke med på en naturlig måte i samspill med andre barn og voksne.

Skolestarterne på ugletårnet bruker uterommet og naturen aktivt

På Planetringen er barna inndelt i aldershomogene grupper, og femåringene hører til på Ugletårnet som er en friluftsavdeling. Det siste året i barnehagen er femåringene mye ute på tur og holder til i en gapahuk utenfor barnehagens område. Barnas erfaringer, opplevelser og initiativ har stor innflytelse på det pedagogiske innholdet. Barnehagen har et spesielt fokus på språk og ser på samtalen som veldig sentral i møtet med barna. I tillegg tilrettelegger personalet i barnehagen det fysiske miljøet og de benytter et variert utvalg av materialer som støtte i arbeidet med språk, lesing og skriving for alle barna. Planetringen barnehage definerer blant annet voksenrollen som en sentral faktor for å lykkes med arbeidet. Personalet skal være tilgjengelige, utfordre, tilrettelegge, veilede og observere. Gjennom aktiviteter og ved å skape relasjoner ser de ansatte hvor og når de kan utfordre barna og støtte dem i deres læringsprosesser. Det er gjennom leken barna skaffer seg erfaringer og forståelse. Alt de gjør det siste året er også en del av de såkalte skoleforberedendeaktivitetene som skal ruste barna for overgangen til skolen. Aktivitetene er først og fremst gode for barnet her og nå, men de er også nyttige for dem når de senere skal inn i skolen.

Barn som skriver på tavle ute

Tilgang på ulike materialer gir rom for utforsking

I utemiljøet har barna på Ugletårnet tilgang til kasser med et variert innhold med ulike materialer. I leken bruker barna både det de finner i skogen og de udefinerbare konkretene som de har samlet i kassene. Personalet gir barna tid og rom til å leke og eksperimentere med materialet som en del av det daglige språkarbeidet. Barnas initiativ anerkjennes og støttes både når det gjelder den muntlige og skriftlige utforskingen. Barna bruker fantasien sin og forvandler materialet til det de trenger for å konstruere historier som de anvender i leken. Ofte blir egne fortellinger skapt eller de gjenforteller kjente eventyr som for eksempel Rødhette og Ulven. De ansatte i Planetringen barnehage er opptatt av barns språk og bruker det fysiske miljøet aktivt for å møte hvert barn der det er i sin språkutvikling.

Barna har mulighet til å ferdes i et språkrikt miljø. De kan for eksempel tegne og skrive på den store tavla som henger på veggen ute, eller de kan leke bokstavbutikk med selvlagde bokstaver av ulike slag. Barna dikter fortellinger og bruker det varierte utvalget av materialer som konkreter når de lager små forestillinger. Uterommet på Ugletårnet utfordrer med andre ord barna til å være både kreative og utforskende.

Når femåringene er på lengre turer i skogen, går de på jakt etter bokstaver i miljøet rundt seg, og de leker med rim og regler når de vandrer på tur eller når de sitter rundt bålet. Barn og voksne på Ugletårnet har også hengt opp en postkasse med en loggbok som barna skriver i. De oppfordrer også medborgere i nabolaget til å skrive i denne boka. På denne måten opplever barna at skriving har et formål i en meningsfylt kontekst. For at barn skal kunne lære å mestre språk, handler det først og fremst om å forstå og gjøre seg forstått i samspill med andre. De ansatte i Planetringen barnehage er opptatt av at det barna gjør har en funksjon, og at de skal utforske og leke for å lære. Dette medfører at det fysiske miljøet har stor betydning for samspill, relasjoner, utvikling og læring.

Å delta i språklige interaksjoner med mer erfarne barn og voksne fremmer barnas egen språklige utvikling (Gjems, 2011, s. 47). Det er gjennom samtaler med andre at barna hører språket, og det er gjennom å bruke språket aktivt at barna lærer språk. Samtalene er viktige arenaer for barnas tilegnelse av kunnskap, men også for hvordan de lærer språk. Barns aktive språklige deltakelse i samtaler med voksne representerer et sentralt grunnlag for å støtte og stimulere deres språklæring, kunnskapsbygging, læring og tekstkompetanse i barnehagen (Gjems, 2011).

På Planetringen barnehage er de opptatt av en helhetlig tankegang. De voksne legger til rette for lek, utforskning og gode samtaler i møte med barna, og de gir rik tilgang på materialer av ulike kvaliteter som utfordrer barna til å bruke språket aktivt i leken.

Gutter som leker med sykkelhjul

Tips


 

  • Les mer om Planetringen barnehage på bloggen deres.
Publisert 16. desember 2020 (Sist revidert 20. januar 2025)

Organisert i

Å oppdage skriften Språklek Barnehage

Fortsett lesing

Jakt på bokstavar og tal

Jakt på bokstavar og tal

Omgivnadene og naturen er fulle av former som liknar på bokstavar og tal berre vi leitar litt.
Våren – en super kilde til utforskning, refleksjon og filosofi

Våren – en super kilde til utforskning, refleksjon og filosofi

Barn trives og utvikler seg best når de får utforske sine omgivelser sammen med andre, og hva er vel bedre enn å få gjøre det sammen med sin egen familie?
Miljøtur i barnehagen

Miljøtur i barnehagen

Barna veit at ein ikkje skal blande papir og plast saman med glas og metall. Det er ein naturleg del av kvardagen i barnehagen, og barna er ofte veldig bevisste når dei skal sortere.
Natursti for hele familien

Natursti for hele familien

En natursti som aktivitet samsvarer med mange av rammeplanens krav og forventninger til barnehagen, og den kan være en brobygger mellom barnas hjem og barnehagen.
Naturen er en god arena for språklek

Naturen er en god arena for språklek

Barnehagen skal inkludere friluftsaktiviteter og utelek i hverdagen.
Bokstavjakt ute i naturen

Bokstavjakt ute i naturen

Fokus på språk må gjennomsyre alle aktivitetane til barnehagen.
Skogen som arena for språklek

Skogen som arena for språklek

Barna bruker alle sansene når de leker ute, og gjennom å møte utfordringer utvikler de ferdighetene sine i samspill med andre.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

På www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.
Skrivesenteret

Skrivesenteret

  • Ansatte
  • Om skrivesenteret
  • Mandat

Prosjekter

  • ViBes
  • DEKOM
  • REKOM
  • Språkløyper

Forskning

  • Våre publikasjoner
  • FUS-prosjektet
  • Normprosjektet
  • SkrivBiB

Kontaktinformasjon

Nasjonalt senter for skriveopplæring og skriveforsking. NTNU ILU, 7491 Trondheim
post@skrivesenteret.no
73 41 25 76
Personvern og informasjonskapsler
Utarbeidet i samarbeid med Smart Media