Presentasjon på NKUL 2025
På denne siden har vi samlet alle ressursene som det ble henvist til i presentasjonen «Vlogg – praktisk, motiverende og engasjerende» på NKUL 2025.

De siste årene har Skrivesenteret prøvd ut vlogging sammen med lærere og elever på mellomtrinn, ungdomstrinn og yrkesfag på videregående skole. I tillegg koordinerer Skrivesenteret prosjektet ViBes gjennom Erasmus+ der mellomtrinnselever i Norge, Irland og Belgia produserer og utveksler vlogger med hverandre.
I presentasjonen på NKUL 2025 delte vi noen av erfaringene vi har gjort oss rundt temaer som skriftlige og muntlige ferdigheter, digital kompetanse og kritisk tenkning. Det var også bidrag fra en lærer og en elev som viste frem sin vlogg, og delte sine erfaringer. I presentasjonen viste vi ellers frem vlogger som elever har laget, vlogger som lærere har laget og intervjuer av lærere som har vært med i prosjektene.
Tematisk kan presentasjonen deles i tre deler:
Del 1: Hvorfor skal vi lage vlogg i skolen?
I Melding til Stortinget 34 etterlyses det en mer praktisk, relevant og motiverende skole. Vår erfaring er at med vlogging kan en oppnå alt dette, i tillegg til en digital skolehverdag som fremmer læring. Når elevene går fra en rolle som konsument til produsent så skapes det engasjement.
Del 2: Vlogging i skolen sett fra et lærerperspektiv.
Lærere som har vært med i prosjektene beskriver flere positive erfaringer. Noen elever får vist frem andre sider av seg selv, og lærerne får et rikere innblikk i elevenes kompetanser. De ser også at elever med dysleksi eller andre læringsutfordringer blir motiverte av å skape et multimodalt produkt.
Del 3: Vlogging i skolen sett fra et elevperspektiv.
Elevene er godt kjente med vlogg fra ulike sosiale medier. Mange synes det er spennende å utforske ulike vlogg-sjangre, bli bevisste på posisjonering og selvfremstilling, og å skape sammenheng mellom form og innhold.
Dette er en PDF av PowerPoint-presentasjonen som ble holdt ved NKUL 2025. Ulike versjoner av filmene i presentasjonen finner dere i ressursene under.
Ressurser
Formålet med å skrive på yrkesfag er å kunne samhandle med andre mennesker og utvikle og synliggjøre fagkunnskap. Læreplanen sier at elevene skal kunne «skrive tekster med tema og fagterminologi som er tilpasset eget utdanningsprogram, etter mønster av ulike eksempeltekster».
Videoblogg, eller vlogg, er en sjanger mange elever kjenner godt. Denne ressursen viser hvordan 5. trinn på Nardo skole jobbet med vlogg som tema i en hel uke. Gjennom arbeidet fikk elevene dokumentere, instruere og utforske i sine egne vlogger.
Vlogging gir elevene andre muligheter til å tilegne seg kunnskap og demonstrere den i matematikkfaget. Det kan være en gruppeaktivitet der alle elevene bidrar i planlegging, utvikling av innhold, produksjon og ferdigstilling. Denne ressursen viser hvordan elever på 9. trinn brukte vlogging for å utforske statistikk og sannsynlighet.
Å kunne dokumentere praktisk arbeid er viktig i yrkesfagene. En av styrkene til video er muligheten til å vise frem noe som ikke like lett lar seg beskrive skriftlig. Yrkesfagene består i stor grad av teknikker, bruk av verktøy og utførelse av prosesser som kan forstås gjennom observasjon og utprøving.
Filmer
Dokumentar om vlogging i matematikk på ungdomstrinnet
Vlogging and mathematics (11 min) er en minidokumentar som viser prosessen til elevene da de produserte vlogg. I filmen intervjues lærer Pedro Santos som reflekterer rundt hvordan prosjektet artet seg, sett fra en matematikklærers ståsted.
Dokumentar ViBes
ViBes er et prosjekt innenfor Erasmus+ der elever fra Belgia, Irland og Norge utveksler vlogger. Filmen følger prosjektet, og viser hvordan elever og lærere reflekterer, produserer, utveksler og gir respons på vloggene.