Skrivedugnad i starten av koronatiden
Hvordan opplevde barn og unge tilværelsen da koronaen kom?
I slutten av april 2020 inviterte Skrivesenteret til en skrivedugnad. Formålet var at barn og unge skulle få uttrykke seg i skrift og dele tekster som beskrev hvordan de opplevde det å være hjemme fra skolen på grunn av koronaviruset. Vi fikk inn nesten 200 tekster i ulike sjangrer, fra argumenterende til poetiske tekster, skrevet av elever fra 3. trinn til vg3.
Takk til hver elev som delte sine opplevelser, og takk til alle engasjerte lærere som motiverte sine elever til å delta i denne skrivedugnaden.
Her deler vi noen innsendte tekster
Vinden som forandret alt
Hun kom som en bris
som kun raslet noen blader
Etterhvert begynte trærne å svaie
i hennes sterke vind
helt til de falt
på veiene
mellom meg og deg
(Karolina, 16 år)
Hjemmeskole
Jeg syns at hjemmeskole er bra, men jeg savner den vanlige skolehverdagen. Jeg har gjort meg noen tanker om hva som er bra og dårlig med hjemmeskole. Jeg har noen argumenter for det.
Det er mange fordeler og ulemper med hjemmeskole. En av fordelene er at vi får mer oppfølging med skoleoppgaver av foreldrene våre. Det er viktig at foreldrene våre setter seg inn i hva vi elever lærer på skolen. På skolen deler alle elevene på en voksen, nå får alle en voksen hver!
For det andre er det en fordel fordi vi får mer kreative oppgaver fra læreren vår. Vi har masse digitalt skolearbeid og dette kan være med på å øke datakompetansen vår for fremtiden. Det er viktig å kunne når vi skal gå på ungdomsskole og videregående, og videre inn i arbeidslivet.
For det tredje er det viktig at hjemmeskolen er med på å forhindre smitte av Covid-19. Vi følger rådene fra regjeringen og FHI om å holde oss hjemme.
En av ulempene er at det går ut over det sosiale nettverket til alle landets elever. Vi får ikke se hverandre ansikt til ansikt, men vi har digitale hjelpemidler som vi kan bruke.
Det er også en stor ulempe at man ikke får møte større deler av familien. Både fordi noen er eldre og utsatt for sykdom, men også familien vår som bor utenfor kommunen.
Jeg mener også at hjemmeskole kan være positivt, for da kan familiene bruke mer tid på hverandre i hverdagen. Vi får tid til å gjøre ting sammen, noe som vi ellers stort sett bare gjør i helgene.
Denne fordelen gjelder ikke alle familier. Noen har foreldre i helseyrker som gjør at de fortsatt på jobbe.
En annen stor ulempe er at vi ikke kan delta på fritidsaktiviteter og må begrense turområder der det er mye folk. Samtidig kan det være bra, for at må vi være kreative og finne nye turområder.
Jeg mener nå at jeg har argumentert for og imot hjemmeskole. Til slutt vil jeg si at det er viktig at Norge står sammen om å forminske smitte og ta vare på helsen til hverandre.
(Milla, 11 år)
Hvordan var det og ha hjemmeskole
Jeg har hatt det fint.
Hjemmeskole har egentlig vært litt gøy.
Jeg har prøvd så godt jeg kan og hode 1 meter avstand.
Det har ikke vært like mye stress om morgenen.
Jeg syntes det er rart hvor fort jeg tilpasset meg og lagde meg rutiner i en annen hverdag.
Det har faktisk vært litt fint og ha en søster som er rundt meg hele tiden.
Det er jo ikke morsomt med hjemmeskole, avstand og nye regler hele tiden og selvfølgelig savner jeg venner og et vanlig liv.
Men jeg minner meg selv på at det ikke er meg det er synd på.
Det finnes folk som dør og har det 5 ganger så ille som meg.
Jeg er ikke redd for og bli smittet, men mere for og smitte andre.
Det jeg tenker om hjemmeskole er at det er både positive og negative sider med hjemmeskole, men at det ikke er meg det er synd på.
(Sofie, 12 år)
Sorry å måtte innrømme det, men
Er det lov å si at jeg egentlig har det mye bedre nå enn før koronakrisen inntraff?
Joda, det er jo forferdelig, alt dette som skjer, men jeg kan ikke huske sist jeg har følt meg så uthvilt.
Jeg savner jo vennene mine, men jeg har også savnet tid for meg selv.
Egentlig opplever jeg denne tiden som en pause.
Et etterlengtet pust i bakken.
Plutselig fikk jeg tid til å ta vare på meg selv.
Er det innafor å innrømme? Er det bare meg?
(Mathilde, 19 år)
Det nye kongedømmet
Visste du at Corona betyr krone på Latin?
Ja, det vet du nok nå.
Du og resten av befolkningen på denne jordkloden.
En stor planet, snudd på hodet
under innflytelsen av
et lite virus med krone.
Men selv små herskere kan ha mye makt.
Litt sånn som Napoleon,
bare ikke helt.
Fordi Det franske keiserdømme
dominerte bare deler av Europa.
Dette nye kongedømmet er mye større.
Asia.
Amerika.
Australia.
Afrika.
Alle disse verdensdelene du skulle ønske du kunne besøke.
Alle disse menneskene.
Nå knyttes deres sammen ved hjelp av små skjermer.
Du ser verden gjennom øynene
til den mikroskopiske monarken.Pandemien er kongelig,
og du er hoffnarr.
Du må underholde.
Hvis ikke kan du og din familie
risikere
å bli henrettet.
Derfor må du kle deg ut i morsomme drakter,
ta på deg masker,
synge og klappe fra balkongen,
rane butikken for gjær,
sove ute i skogen,
danse rare danser foran speilet
alene.
Så må du for all del huske
å holde hendene
rene.
Da lar kongen deg være i fred.
Da tar han med seg sin latinske krone og finner seg
andre lunger å herske over,
andre hoffnarrer å plage.
Helst de som ikke vil eller
ikke kan
adlyde de strenge ordrene.
Eller bare de eldre og svake hoffnarrene.
De som ikke er morsomme,
bare redde.
(Aurora, 18 år)
Hjemmeundervisning
Jeg syntes den første uken med hjemmeskole gikk veldig bra. Jeg har hatt god tid til å gjøre oppgavene jeg skulle gjøre. Det som er positivt er at jeg har konsentrert meg bedre siden det er stille og rolig rundt meg. En annen fordel er at man ikke trenger å ordne seg til før skolen, man kan gå og se ut som man vil. Dette fører også til at man får bedre tid så man kan sove lengre. En annen fordel er at man kan ligge i sengen å gjøre oppgavene.
En utfordring for noen kan være at man ikke får like mye hjelp som før. Noen av nettsidene vi jobber på kan også kræsje siden så mange i landet bruker dem samtidig. Det jeg ser på som en ulempe med denne typen skole er at jeg ikke får sett vennene mine IRL. Vi snakker i lag på face time men etter skolen er det ikke så mye å gjøre.
Hvis du kjeder deg hjemme er dette mine 5 tips til hva du kan gjøre:
1. Høre på musikk.
2. Gå en tur.
3. Tegne.
4. Bake noe.
5. Se en film.
(Iris, 12 år)
Hjemmeskole
Noen av fordelene med hjemmeskole for meg, er at jeg konsentrerer meg mere en på den vanlige skolen, fordi det er lite bråk. Jeg synes at arbeids oppgavene ikke er vanskelige, men fortsatt gir de meg en god utfordring, sånn at det ikke blir for lett. Skolearbeid er lavere enn på skolen, som jeg skjønner godt, jeg hadde ikke klart 6 timer med konstant skolearbeid hjemme. Hvis man har foreldre hjemme, kan man spørre dem om hjelp med skolearbeidet, men en ulempe er at noen ikke har foreldre hjemme, som betyr at de ikke kan få hjelp fra dem. Noen ganger er det litt vanskelig å følge med på tiden av og til, men man prøver så godt man kan. Noen folk blir ukonsentrert fordi de kan bare spille når de vil, siden de er hjemme. Det gjør at folk gjør andre ting isteden for å gjøre det man skal. Noen synes sikkert at noen av oppgavene er vanskelige, og hvis dem ikke har foreldre hjemme, kan dem ikke spørre om hjelp fra dem. Men vi kan alltid spørre læreren om hjelp, fordi læreren er alltid tilgjengelig fra 09:00 – 14:00. Jeg føler at jeg må øve på tålmodighet, fordi noen ganger når jeg er ferdig med oppgavene, vil jeg starte på de ande, men jeg kan ikke fordi vi ikke har fått en forklarelse for hva vi skal gjøre.
(Henrik, 12 år)
Bare en drøm
Plutselig
satt vi her
inne
alle sammensom om vi
alle ble
redde
redde for å gå utdet skjedde så fort
plutselig var jeg på vei hjem fra
skolen
for siste gang på en
stundhverdagen ble
snudd opp ned og
den digitale verdenen
ble redningen vårstua ble til
klasserom
lærer ble til
PCaldri som nå
har jeg hatt
så lyst
til å si
«det var bare en drøm»
(Johanne, 16 år)
Min første uke med hjemmeskole
Dette var den første uka med hjemme skole. Erna Solberg sa at skolene måtte stenges ned på torsdag pga. covid-19, etter det måtte vi finne andre måter å ha skole på, som hjemme skole.
Vi elever i Norge bruker nå en app som heter «teams» til å holde kontakten. Vi møtes hver dag på teams klokka 9 på skole ipadene våre, vi er ferdig klokken 2 jeg liker hvordan dette er gjort på, men jeg liker å gå på skolen i person.
Det er både gode og dårlige ting med å ha hjemmeskole. Folk får sove lenger, ingen blir smittet i timen osv. Men man kan få hodepine, det kan være vanskelig å konsentrere seg, men noen konsentrerer seg bedre.
Wendy (7. trinn)
Hjemmeskole
Ulemper
Vi kan ikke vere med venner.
Vi får ikke utetid.
Og vi kan ikke gå ut.
Eller få like mye hjelp som på skolen.
Og vi må sitte hjemme hele tiden.
Fordeler
Vi kan spille i matpausen.
Vi kan ha tyggis i timen.
Vi kan sove lengere og vere oppe lengere.
Vi kan snakke med folk mens vi jobber.
Vi kan spise goderi.
(Evald, 12 år)
Hjemmeundervisning
Dette er den første uken med hjemmeundervisning, jeg syns at det har gått ganske bra. Ulemper med og ha hjemmeundervisning er at man ikke ser vennene sine og lærerene sine. Det som også er negativt er at man ikke får så mye hjelp til ting, som før. Enda en ulempe er at noen ganger fungerer ikke appene som de skal, og da får vi ikke til og gjøre noe.
Fordeler med og ha hjemmeundervisning er at man kan sove og være voken lengre. Enda en fordel er at man konsentrerer seg bedre, enn da man har masse folk rundt seg. Flere fordeler er at man for mer tid til og gjøre andre ting. Siste fordelen er at man slipper og ordne seg for skolen.
En sosial ferdighet man må øve spesielt på når man har hjemmeundervisning er selvkontroll, fordi man kan bli veldig fristet til og game eller se på mobilen når man egentlig skal jobbe. Her er noen ting som du kan gjøre hvis du kjeder deg hjemme du kan bake noe, face time med venner, spille spill med familien, se en film osv.
(Jenny, 7. trinn)
Hjemmeskole og isolasjon
Lykken i livet for enhver ungdom er jo at skolen stenger, og jeg skal ikke lyve: Jeg ble litt glad jeg også, men kanskje enda mer spent enn fornøyd…
Jeg hadde allerede da rukket å irritere meg over at alle bare snakket om coronaviruset. Til og med nyhetene handlet kun om corona, og det skulle bare bli enda verre. Første uka med husarrest var helt grei. Jeg er en sånn person som liker nye ting, og hjemmeskole var jo helt nytt for de aller fleste. I den andre uka fikk jeg en skoleoppgave om å skrive en tekst om hvordan det går i disse coronatider. I den teksten skrev jeg at det gikk flott, og at det meste var positivt. Hvis jeg skulle skrevet den om igjen i dag ville jeg nok ha skrevet den litt annerledes.
Det er fortsatt greit, men «flott» bli nok å overdrive. I tre uker har jeg vært innesperret av en usynlig tomtegrense, med de samme folkene, inntrykkene, snøen og lekene dag ut og dag inn. Gudskjelov for at jeg ikke er enebarn. Jeg har videochattet med venner innimellom, men ellers har jeg ikke sett folk, og det har blitt mye tid med aktiviteter og spill på nett. På den annen side har jeg vært mye mere ute enn jeg er til vanlig.
Det var først i den tredje uka jeg virkelig merket hvor lei jeg egentlig var. Jeg begynte å få hodepine av å sitte på nett store deler av dagen, og jeg begynte å bli lei av å ikke se andre folk enn familien min. Vi i familien hadde valgt å kunne treffe bestemor i stedet for andre folk. Siden vi ikke hadde møtt noen på flere uker kunne vi ha bestemor hos oss noen dager i påskeferien. Påska var ganske fin faktisk. Vi har campingvogn på fast vinterplass i egen kommune, så vi dro dit de første dagene i ferien (vi spurte om lov for å være på den sikre siden). Men selve påska feiret vi hjemme. Når jeg ble lei av å se TV, spille, chatte eller leke med søsken, kunne jeg sette meg ned med et stort maleprosjekt som jeg fikk i bursdagsgave fra farmora mi.
Når ting begynte å slakne, litt etter påske, fikk jeg lov til å ha én venn som jeg kunne være med på to meters avstand. Følelsen av å endelig få begynne å være ute med folk var så god. Jeg hadde savnet veldig mye å være hos en venn og ikke bare prate via «Teams».
Alt i alt har det gått greit. Det har vært lite stress, mer familietid og mer tid for meg selv. I tillegg har jeg jo en god historie å fortelle barna mine når jeg blir voksen. Men jeg savner fortsatt å komme tilbake til gamle vaner. Jeg savner skolen og jeg savner å være med folk uten å tenke på hvor nær du er. Corona setter mange folk i karantene, men den som egentlig fortjener å dra i karantene er coronaviruset selv! Men jeg er optimistisk og prøver å finne noe positivt i alt det negative. Jeg er ved godt mot, og kommer ikke til å la coronaviruset drive meg fra forstanden.
2020 ble ikke det året vi hadde sett for oss, men jeg har alt jeg trenger for å komme meg gjennom det: En pc, skolebøker, skrivesaker, telefon, en god bok, spill, fantasi, gode venner, en mamma, en pappa, tre søsken, en katt, to hunder, en bestemor og store mengder med frisk luft og tålmodighet.
(Oline, 13 år)